The Warden (2019)

  • Nima Javidi
  • 1t 40min

Kun iranilainen elokuva nousi maailmanmaineeseen, se jäi tavallaan kultaisten vuosikymmentensä 1990-luvun ja 2000-luvun vangiksi. Abbas Kiarostami, Mohsen Makhmalbaf perheineen, Jafar Panahi, Bahman Ghobadi ja nyttemmin Asghar Farhadi ovat tekijänimet, joiden jälkeen tulleet uuden polven riippumattoman elokuvan ohjaajat ovat turhaan jääneet suurten edeltäjiensä varjoon.

Mukaansatempaavan vankilatrillerin The Warden tekijä Nima Javidi on yksistään tämän toisen pitkän elokuvansa perusteella kyky, joka kannattaa painaa mieleen. Naispäähenkilöllä maskuliinista genreä ”pehmentävä” Javidi osaa kehittää perinteistä vankiladraamaa tavalla, joka tekisi Hollywoodinkin kateelliseksi (amerikkalainen uudelleenfilmatisointivesitys ei olisi ihme). Parhaan ohjauksen palkinto Fajirin vuosittaisessa kansallisessa festivaalikatselmuksessa oli epäilemättä ansaittu.

Vapauden ja auktoriteetin käsitteet ovat jännittävästi puntarissa, kun 1960-luvun eteläiranilainen vankila joudutaan tyhjentämään ja vangit siirtämään toisaalle. Vankilan johtajalle on onnistuneesta operaatiosta luvassa ylennys kiinnostavampiin tehtäviin – mutta projekti alkaa hänen kasvavaksi kauhukseen suistua raiteiltaan, kun yhtä vankia ei löydykään mistään. Kuviot mutkistuvat entisestään, kun tätä puolustava naispuolinen sosiaalityöntekijä ilmestyy maisemiin. Etenkin kun hänen ja vankilanjohtajan välille näyttää kehkeytyvän epätodennäköiseltä vaikuttanut romanttinen viritys. (Timo Malmi)

Vuonna 1980 syntynyt Nima Javidi on opiskellut koneenrakennusinsinööriksi. Usein hänen vain mainitaan valmistaneen kaksi (pitkää näytelmä)elokuvaa, mutta todellisuudessa Javidi on ohjannut myös lyhytfilmejä (kuusi vuosien 1999 ja 2010 välillä), dokumentteja (kaksi vuonna 2007) ja mainosfilmejä (ainakin runsaat kolmekymmentä). Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa, 2014 valmistunut Melbourne, kelpuutettiin Venetsian filmijuhlien Kritiikin viikolle, minkä jälkeen teos kiersi lukuisilla festivaaleilla voittaen esimerkiksi Tukholmassa kolme palkintoa, muun muassa käsikirjoituksesta. Elokuva kertoo nuorestaparista, joka törmää kriisiin juuri kun heidän pitäisi muuttaa Melbourneen, Australiaan.

Director

Nima Javidi

Screenwriter

Nima Javidi

Cinematography

Hooman Behmanesh

Production Designer

Mohsen Nasrollahi

Costumes

Shima Mirhamidi

Music

Ramin Kousha

Producer

Majid Motalebi

Producer

Mehdi Badrloo

Kieli

Persian

Maa

Iran

Tuotantoyhtiö

Iranian Independents