The Wonders (2014)

  • Alice Rohrwacher
  • 1t 50min

Ainoana italialaiselokuvana vuonna 2014 Cannesin Kultaisesta palmusta kamppaillut ja festivaalien toiseksi korkeimman palkinnon – Grand Prixin – voittanut The Wonders (”Ihmeet”) tuo ohjelmistoon vahvan annoksen nuoremman elokuvantekijäpolven mestaruutta.

Neljä sisarusta viettää kesää Gelsominan – joukon vanhimman – johdolla. Tämä on perinyt pienen oudon valtakunnan, jonka heidän isänsä on rakentanut perheen suojaksi maailmanlopun varalta. Poikkeuksellisen kesäsesongin edetessä perhettä yhdessä pitävät säännöt löystyvät: eräs häiriötekijä on heidän luokseen saapuva saksalaispoika Martin, joka yrittää palata takaisin yhteiskunnan jäseneksi aikansa hulttioituaan. Seudulle saapuvat myös runsain palkinnoin ladatun television kilpailuohjelman “Il paese delle Meraviglie” (“Ihmeiden maa”) tekijät ja joukkoa johtaa keijukaismainen Milly Catena. Nuoren Gelsominan omat pyrkimykset ja unelmat ovat suurempia kuin perheen kehittelemä mehiläisenhoito- ja hunajabisnes. Arvoituksellisia maalaismaisemia, hämäränhohtoisia tunnelmia ja mieleen jääviä näkyjä – ampiaiset tytön ilmeettömillä kasvoilla! – tukee myös elokuvan persoonallisen taidokas kuvaus (kameran takana mm. Wim Wenders -yhteistyöstä Pina muistettava pitkän uran tehnyt taituri Hélène Louvart).

Ermanno Olmin Puukenkäpuuhunkin (1978) verratussa tarinassa voi aistia myös nostalgisempia kaikuja perinteisen maalaiselämän katoamisesta Italiassa. Ohjaaja Alicen näyttelijäsisar Alba Rohrwacher tekee yhden päärooleista perheen äitinä. Monica Belluccin näyttelemä felliniläinen tähtihahmo leijailee unenomaisesti jossain viihdemaailman illuusioiden ja satujen välimaastossa, missä ylevä ja banaali sekoittuvat erottamattomasti. (Lauri Timonen)

Director

Alice Rohrwacher

Screenwriter

Alice Rohrwacher

Cinematography

Hélène Louvart

Production Designer

Emita Frigato

Costumes

Loredana Buscemi

Sound

Paolo Amici

Sound

Paolo Segat

Kielet

Italian, French, German

Tekstitys

English

Maat

Italy, Switzerland, Germany

Tuotantoyhtiöt

Tempesta, Amka Films Productions, Rai Cinema