Työ ja toimeentulo taiteen ja tapahtumien kentillä (2020)

  • Talk Show
  • 59min

  • Heikki Kujanpää, näyttelijä, ohjaaja
  • Jorma Malinen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja
  • Markus Nordenstreng, muusikko, Suomen Musiikintekijöiden hallituksen varapuheenjohtaja
  • Vesa Ristimäki, tapahtumajärjestäjä, tuottaja
  • Iida Simes, toimittaja, tuottaja (paneelin puheenjohtaja)

Kovaksikeitetyt taiteen ammattilaiset ja Sodankylän elokuvajuhlilta tutut naamat raportoivat siitä, miten koronaepidemian aiheuttamat rajoitukset kurittavat kulttuurialaa. Rahat ovat lopussa tapahtumissa työtään tekeviltä ihmisiltä. Elokuva- ja televisiotuotannot, siis ainakin kuvaukset, ovat pysähtyneet.

Tästä kärsivä ihmisjoukko on valtava. Siihen kuuluu taiteen tekijöiden lisäksi tapahtumissa työskenteleviä ihmisiä: ääni-, valaistus- ja kameratekniikan ammattilaisia, tilojen ylläpitäjiä, ruoan tekijöitä ja myyjiä, cateringia, tuottajia, lipunmyyjiä, purkajia, ja niin edelleen. Rahoituksesta huolehtiminen varmistaisi ison ihmisjoukon pärjäämisen.

Taiteen levitys omakustanteisesti netissä maksullisenakin on tuotoiltaan niin marginaalisen pientä, ettei se tuo toimeentuloa käytännössä juuri kenellekään. Usein myös nettialustat ovat amatöörimäisesti kyhättyjä, eivätkä kännykkävideot näytä tai kuulosta hyvältä. Lisäksi, ikävä kyllä, suomalaiset eivät ole tottuneet maksamaan paljoa netin kautta kuuntelemastaan musiikista, vaan täällä kuunnellaan YouTubesta ilmaiseksi.

Epidemian aiheuttaman kotoilukriisin voittajia ovat tähän asti olleet suuret monikansalliset suoratoistopalvelut kuten Netflix, Amazon ja HBO. Tosin näillekin yrityksillä koittaa vähintään pieniä ongelmia, kun uusia tuotantoja ei tulekaan kanaville.

Ammattiliitto Pron rooli ei ole ainoastaan tukea jäsentään vaikeassa tilanteessa. Liitto käy keskustelua elinkeinoelämän ja valtion johdon kanssa taatakseen parempia edellytyksiä jäsentensä toimeentulon takaamiseksi. (Iida Simes)

Kieli

Finnish