Vaaleaverikön rakkaus (1965)

  • Miloš Forman
  • 1t 21min

Vaaleaverikön rakkaus kertoo tarinan kommunistisesta Tšekkoslovakiasta 60-luvun alkupuolelta. Keskushenkilö on kenkätehtaassa työskentelevä Andula, joka koettaa löytää oman identiteettinsä ja paikkansa maailmassa. Andulan kipeäkin odysseia kulkee monien rakkauksien kautta. Jokaisen kohtaamisen herkkäuskoinen tyttö kokee ’’kuin sen oikean rakkauden”. Forman tarkastelee nuoruuden naiiviutta ja illuusion kaipuuta naturalistisella otteella ja koomisin havainnoin. Elokuvan kerronta on kompaktia: huumori ja todellisuus lomittuvat sulavasti toisiinsa.

Formanin itsensä mukaan Vaaleaverikön rakkaus on sikäli erikoinen elokuva, että siinä todellisuus synnytti taidetta ja taide puolestaan todellisuutta. Elokuvan käsikirjoittajiin kuulunut Ivan Passer muisteli Sodankylässä vuonna 2000 mistä kaikki sai alkunsa: ”Yhtenä päivänä ajoimme Milošin asunnolle Prahan läpi ja tämä hyvin kaunis 18-vuotias tyttö odotti raitiovaunua ja Miloš sanoi: mennään juttelemaan hänelle. Hän suostui tulemaan kanssamme. Hän kertoi olevansa kaupungista, jossa ei ole työtä miehille, jossa on tehtaita vain naisille: he tekevät sukkahousuja, naisten kenkiä jne. Kysyimme voimmeko tulla vierailulle kaupunkiin ja siitä tuli Vaaleaverikön rakkaus.”

Elokuvan viehättävää keskushenkilöä näyttelee valloittavasti ja herkällä otteella Formanin entinen käly Hana Brejchová. (Lauri Timonen)

Director

Miloš Forman

Screenwriter

Miloš Forman

Screenwriter

Ivan Passer

Screenwriter

Jaroslav Papoušek

Cinematographer

Miroslav Ondrícek

Production Designer

Carel Černý

Production Designer

Vladimir Mácha

Sound

Adolf Böhm

Composer

Evzen Illín

Producer

Rudolf Hájek

Kieli

Czech

Tekstitys

English

Maa

Czech Republic

Tuotantoyhtiö

Filmové Studio Barrandov