Will It Snow for Christmas? (1996)

  • Sandrine Veysset
  • 1t 30min

Nuoren ranskattaren Sandrine Veysset’n esikois-Césarilla noteerattu debyytti Sataako jouluksi lunta? on täydellä sydämellä ohjattu maalaiskuvaus, joka ei kuitenkaan kaunistele niin maaseudun kuin pääosassa olevan perheenkään ristiriitoja.

Rauhallisesti kuin luonnon rytmissä soljuvan elokuvan alku tuntuu vielä aurinkoisen onnelliselta maalaisperheen seitsemän lapsen keväisessä kirmailussa. Mutta vähitellen paljastuu, millaisessa orjuudessa sekä lapset että heidän avioton äitinsä elävät: enimmäkseen muualla häiläävä sovinisti-isä vaatii heiltä kohtuuttomia eikä muutenkaan käyttäydy inhimillisesti.

Kun päästään helteisen keskikesän kautta syksyyn, vaikeudet kasautuvat rankkasateiden aikaan. Sadon laatuvaatimukset ja muut nykymaanviljelyksen paineet panevat perheen todella koville. Vaivattomasti elokuva pystyy koskettelemaan myös sellaisia vaikeita kysymyksiä kuin lapsityövoiman hyväksikäyttö ja insesti.

Orpona kasvanut, peilin edessä naiseudestaan tiliä tekevä äiti nousee kaiken keskukseksi. Kaupunkiin kaipaavat lapsetkin ovat hänen puolellaan, mutta Veysset’n elokuva ei ole mitään yksisilmäistä syytösfeminismiä. Kun joulu koittaa, onnen haave välähtää, eikä kovasydämisin kyynikkokaan voi chansonin soidessa olla herkistymättä. (Timo Malmi)

Director

Sandrine Veysset

Screenwriter

Sandrine Veysset

Cinematography

Hélène Louvart

Production Designer

Jacques Dubus

Costumes

Nathalie Raoul

Sound

Didier Saïn

Producer

Humbert Balsan

Kieli

French

Tekstitys

English

Maa

France

Tuotantoyhtiö

Ognon Pictures