Winter Flies (2018)

  • Olmo Omerzu
  • 1t 25min

Kuuraiden talvimaisemien siivittämä Winter Flies on uutta verevää itäeurooppalaista elokuvaa parhaimmillaan. Tarinankerronnaltaan väljä kahden teinipojan kuvaus sykähdyttää, kuin kipeänhellä kasariklassikko Stand by Me – viimeinen kesä väritettynä Ken Loachin realismilla.

Kirkkaana talvipäivänä 12-vuotias veitikkamainen Heduš kohtaa tienposkessa teinivuosien uhmaa uhkuvan ystävänsä Máran ja päättää lähteä tämän matkaan. Varsinaista päämäärää ei ole, on vain kaksi uteliasta eriparista poikaa, jotka ovat tuskin riittävän vanhoja näkemään kojelaudan ulkopuolelle jäävää todellisuutta. Mutta kuten elämällä on tapana, vastuun ja tunteiden kohtaaminen herkkää seksuaalista heräämistä myöten kietoutuvat hiljalleen osaksi arvoituksellista ajomatkaa läpi huurteisen maaseudun.

Ohjaaja Olmo Omerzu avaa kasvutarinaa hienovaraisin takaumin. Máran matka kerrotaan nykyhetkeä sivuavien poliisikuulustelujen kautta, jotka tuovat veijareiden seikkailun lähemmäksi sen päätöstä. Lopputulos on koskettava, poppibiiseillä ja herkällä teemalla hienosti tunnetilojen kanssa tasapainotteleva tekijänsä taidonnäyte, joka palkittiin Karlovy Varyn festivaalilla parhaasta ohjauksesta. (Milja Mikkola)

Sloveniassa syntynyt ja sittemmin Tšekkeihin asettautunut Olmo Omerzu (s. 1984) on Prahan maineikkaan elokuvakoulu FAMU:n kasvatti. Jo opiskeluvuosinaan Omerzu herätti huomiota mm. puolipitkällä avioliittokuvauksella The Second Act (2008). Ensimmäinen pitkä fiktio, lapsuuden ja aikuisuuden rajapintaa tutkiva A Night Too Young (2011) sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlien Forum-sarjassa. Sitä seurasi omaperäinen perhesiteiden kuvaus Family Film (2015). Winter Flies (2018) on Omerzun kolmas pitkä elokuva.

Director

Olmo Omerzu

Screenwriter

Petr Pýcha

Cinematography

Lukáš Milota

Production Designer

Antonin Šilar

Costumes

Anna Maresková

Sound

Daniel Nemec

Music

Šimon Holý

Producer

Jiří Konečný

Kieli

Czech

Tekstitys

English

Maat

Czech Republic, Slovenia, Poland, Slovakia, France

Tuotantoyhtiö

Endorfilm